Gør haven vinterklar!

Gør haven vinterklar!

Gør haven vinterklar!

Her er et par gode råd til at gøre haven vinterklar

Ukrudtet skal fjernes inden vinteren. Det kan være hækken skal luges og gøres klar til vinter. Vi forslår du får den luget og kanterne klippet til. Det gør også arbejdet til foråret nemmere og det ser tilmed godt ud resten af året. Du kan også godt nu køre ekstra kompostjord på for at holde en flot kant til hækken, typisk op til græsplænen. 

Skader fra gåsebiller på græsplænen? 

Du kan nu godt få revet de gamle græstotter af fra fuglenes hærgen og ødelæggen af din græsplæne. Det er nu du kan efterså inden temperaturene falder for meget til at nyt græs kan spirer. 

Frugter, grene og blade skal fejes op og fjernes

Det kan både lugte og blive ulækkert at have alle de gamle frugter liggende. Om det er på grusset eller på græsplænen gavner det ingen at de gamle frugter bliver liggende. Få dem fejlet op sammen med bladene i haven som alligevel begynder at falde af. Det gør det hele meget pænere og det tager ikke alverden af ekstra tid - når du alligevel er i gang med at fjerne ukrudtet og grene, der allerede er begyndt at fylde på græsplænen ;) 

Klip stauderne ned eller lad dem stå vinteren over

Det er også nu du kan tynde ud i stauderne. Få dem delt over med spaden, flyttet til nye bede - deles med naboen eller hvad du har tænkt dig. Det er også nu inden temperaturene bliver for lave at de kan flyttes og gøres klar til næste år. Vær opmærksom på at nogle stauder har godt af ikke at blive klippet ned til vinteren, men så først til foråret! 

Forbered beskyttelse af de sårbar planter/blomster

Begynd at ligge en plan eller beskydt allerede nu de sårbare planter med vinteren. Roserne i haven kan med fordel snart dækkes af gran eller andet som holder den værste frost fra planten. Dan dig et overblik over hvilke planter som er mest sårbare i haven og tænk over hvornår eller hvordan de kan beskyttes. Det kan også være planterne på terrassen / havekrukkerne, som kan flyttes i garagen, under et halvtag eller i drivhuset med dem, nu hvor det alligevel skal tømmes og rengøres. 

Vask drivhuset ned og få det tømt

Temperaturerne er nu også så lave, at der stor set ikke kommer mere ud af drivehuset for denne gang. Du kan med fordel rydde drivhuset, vaske det ned med højtryksrenseren og derefter tage en havesprøjte med Rodalon eller andet algebekæmpende / bakteriedræbende, sprøjte drivhuset ind i dette og dermed få et drivhus som er klar til foråret. Fordelen ved at vaske drivhuset ned nu er at det kan nu bruges til opbevaring af sårbare planter fra havekrukkerne eller opbevaring af ting som ikke bør stå ude i haven om vinteren. Alt fra havemøblerhavekrukker eller ungernes trampolin som kan pakkes ned. Ved at give drivhuset en gang algebekæmpelse nu gør det også nemmere at få startet op igen til foråret og så gør det heller ikke noget det ser godt ud om vinteren selvom der ikke er meget grønt bag vinduerne. 

Har du en kompost skal den vendes?

Det er nu og gennem hele vinteren din kompost kommer til at arbejde for dig. Den skal have produceret alle de gode organiske rester om til jord. Den kan fint holde varmen under komposteringen vinteren over så ved at vende den nu får orme mv. større mulighed for at omsætte endnu mere til foråret. 

 

Sidste ting er dine løse haveredskaber. Det er en stor fordel til efterårets og vinteres storme at de ikke kan rive sig løs og ende ved naboerne. 

få nyhedsbrevet

Til toppen