Sådan undgår du vandlækager og vandskader

Sådan undgår du vandlækager og vandskader

Sådan undgår du vandlækager og vandskader

Vandlækager og vandskader kan være et ærgerligt, besværligt og ikke mindst dyrt bekendtskab, hvis din bolig en dag skulle blive ramt af et sådant uheld. Der findes heldigvis måder at forebygge vandlækager på og dermed forhindre store og omkostningsfulde vandskader. Du kan her læse mere om, hvordan vandskader opstår, og hvordan du kan forhindre dem i at ramme netop din bolig.

Hvordan opstår vandskader typisk?

En vandskade kan opstå af flere forskellige forhold og kan både være et resultat af en vandlækage i din egen bolig eller en udefrakommende skade for eksempel fra din overbo eller nabo. En vandskade kan være alt fra en forholdsvis uskyldig ting som et løbende toilet til problemer med en utæt vaskemaskine eller opvaskemaskine, hvor begge scenarier kan resultere i en høj vandregning.

Der kan også være tale om lækage på et vandrør eller et stoppet afløb i håndvasken, og om vinteren kan du opleve, at de lave temperaturer kan skabe frostsprængninger i vandrørene.

Alle de nævnte typer af vandskader kan ske hos din overbo eller nabo, og uheldigvis kan skaden efterfølgende også ramme dig og din bolig.

Sådan undgår du vandskader

En af de allermest effektive måder at undgå vandskader på er ved at installere en vandalarm. En vandalarm vil nemlig straks alarmere dig, hvis du har vandlækage et sted i din bolig. På den måde kan du hurtigt få sat ind over for lækagen og få stoppet vandskaden, inden din vandregning løber i vejret.

Den danske energivirksomhed Brunata har specialiseret sig i udviklingen af digitale vandalarmer, som har den klare fordel, at der øjeblikkeligt løber en alarm ind på din telefon, når en sensor kommer i berøring med vand.

Det betyder, at uanset hvor du måtte befinde dig, er du sikker på at modtage en alarm, når en vandlækage er konstateret. Det giver dig mulighed for at handle hurtigt, inden vandskaden vokser sig for stor. Måske allervigtigste kan en digital vandalarm giver dig sikkerhed for, at en lækage opdages fra starten også i de tilfælde, hvor du måtte være bortrejst fra dit hjem i kortere eller længere tid.

Derudover er det en god investering løbende at tjekke både dine varme- og vandrør for lækager. Frostgrader, alder og eventuelle fejlkonstruktioner tærer på dine vandrør, og det kan sidste ende betyde en dyr og besværlig vandskade, der skal udbedres.

For at undgå vandskader kan du blandt andet holde øje med, om vandtrykket i dine vandhaner falder, om der er fugtpletter eller afskalninger på dine lofter og vægge, eller om din vandregning med et er meget højere, end den plejer at være.

Oprydning efter vandskader

Oprydning efter en vandskade kan være en besværlig, langsommelig og dyr affære. Først og fremmest skal vandet fjernes, og dette foregår typisk ved opsugning af vandet. Herefter skal de berørte dele af boligen affugtes og tørres, og det kan i mange tilfælde strække sig over en periode på tre til fire uger. Til allersidst skal der rengøres grundigt for at undgå svamp i at opstå.

 

få nyhedsbrevet

Til toppen