3 gode råd til montering af røgalarmer

3 gode råd til montering af røgalarmer

3 gode råd til montering af røgalarmer

I 70% af de danske hjem findes mindst én røgalarm, men i rigtig mange hjem er der kun en røgalarm - Og det hjælper ikke stort.

I en undersøgelse lavet af Trygfonden er det konstateret at udbredelsen af røgalarmer i de danske hjem ikke er steget i de sidste 5 år - og det er især den yngre del af befolkningen der ikke sikrer sig mod brand med en røgalarm.

Værre er, at næsten hver fjerde af dem der ikke har en røgalarm, har den liggende i skuffen. De har simpelthen ikke monteret røgalarmerne. Det er især kvinder og den yngre del af befolkningen. De begrunder det med, at de mangler evner til at montere røgalarmen.

  • Har du familiemedlemmer, som ikke har opsat røgalarmer? Så tilbyd dem at opsætte den for dem
  • Hjælp især ældre eller svagelige personer - De er særligt i farezonen når det gælder ildebrand

Røgalarmer redder liv

Statistikken lyver ikke: fem ud af seks dødsfald pga. ildebrand sker i hjem uden brandalarm. Kilde: Beredskabsstyrelsen. Derfor er det bedste du kan gøre, at få installeret en røgalarm. Den gør ikke meget nytte i skuffen.

2 gode råd til montering af røgalarmer

Det er kun de mindste boliger, der kan klare sig med en enkelt røgalarm. Ofte skal der flere til. Her kan du se anbefalinger til montering af røgalarmer.

Sådan skal røgalarmen placeres

Røgalarmer kan registrere ild på to måder: Enten ved varmeudvikling, eller ved registrering af røg i lokalet. Både røg og varme stiger opad. Derfor er den bedste placering til en røgalarm i loftet - og helst midt på loftet, og ikke i et hjørne.

Har du lofter til kip eller skrå lofter, placeres røgalarmen bedst en meter fra det højeste punkt, og helst midt i rummet. Hvis du anbringer røgalarmen på en væg eller andre steder, vil dens virkning være meget nedsat, derfor anbefales det kun at opsætte røgalarmen på en loftsflade.

Så mange røgalarmer skal du bruge

Antallet af røgalarmer bestemmes til dels af størrelsen på din bolig. Bor du i en mindre lejlighed, bør du som minimum have en røgalarmet placeret i gangarealet. Du kan så øge sikkerheden ved også at opsætte røgalarmer i stuen, soveværelset og køkkenet.

I større boliger kan det være nødvendigt at opsætte flere røgalarmer. Især hvis dele af boligen adskilles med lukkede døre. Det er altid en rigtig god ide at supplere med en røgalarm i de rum, hvor der er øget brandfare. Det er stuen, køkkenet - og soveværelset hvis du er typen der ryger i din seng. Rigtig mange dødsfald skyldes rygning i sengen.

 

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Gå efter en røgalarm der er testet

I en test foretaget af forbrugerrådet Tænk dumpede 7 ud af 23 røgalarmer. Hvilke kan du se længere nede på siden. Det er ikke alle røgalarmer, der giver lige høj sikkerhed. Derfor kan det godt betale sig at gå efter en Tænk Testvinder, når du skal ud og købe røgalarmer. Du kan se testen fra Tænk her. Bemærk at den ikke er gratis at få adgang til.

En røgalarm behøver iøvrigt ikke koste en bondegård. Faktisk koster testvinderen fra Tænk kun 40 kr. 

Trådløse røgalarmer giver højere sikkerhed

Skal du opsætte flere røgalarmer, kan du med fordel købe røgalarmer der kan forbindes trådløst. Når én røgalarm udløses, vil de andre også give lyd. Det kan være en kæmpe fordel, da du så hurtigt vil blive alarmeret, selvom alarmen går i den anden ende af huset - Eller på en anden etage.

Et eksempel på en trådløs alarm er Housegard Origo, som blandt andet kan købes her. Røgalarmerne forbindes indbyrdes via. et trådløst radiosignal. Når én alarm udløses, vil de andre også give alarm. Ved hjælp af en indbygget funktion, kan du også se, hvilken alarm der har udløst, og derved hurtigt lokalisere røgudviklingens kilde.

Pas på de her røgalarmer

Ifølge den seneste test fra Tænk, er der en række røgalarmer, som du direkte skal undgå. Mange kan have disse alarmer installeret i hjemmet. Der er dog stor grund til at være på vagt. Alarmerne herunder reagerede nemlig alt for sent på røg, så har du sådan en installeret kan der være god grund til at udskifte den med en røgalarm der har klaret sig godt i test. Kilde: Tænk.

  • Sikkerthjem Smoke Detector G5 Wireless – model: SMK-500
  • Chuango Fire Alarm Wireless  – model: SMK-500
  • E-Line Fotoelektrisk røgalarm – model: KD-108 (forhandles i følge importøren Thorkild Larsen ikke længere)
  • GN Belysning Røgalarm – model: KD-108 (forhandles i følge importøren Thorkild Larsen ikke længere)
  • ELRO Røgdetektor RM114 – model: GS 506
  • Falck Røgalarm – model: GS 506 - (forhandles ikke længere)
  • Jakob Jensen Røgalarm Optisk - model: JBXS0
få nyhedsbrevet

Til toppen